Pratite nas

POLITIKE

Više novca u džepovima građana

Zaštitit ćemo naše radnike i njihova prava, donijeti više novca u njihove džepove i smanjiti nejednakosti u društvu.

Životni standard hrvatskih radnika i umirovljenika u značajnom je padu izazvanom inflatornim šokovima, a pogoršanom promašenim političkim odlukama. Rast životnih troškova i cijena energenata, hrane i ostalih proizvoda i usluga nije pratio i rast mirovina i prosječne plaće. U krizi su veliki poduzetnici dodatno povećali svoje profite, dok su radnici i umirovljenici opet izvukli deblji kraj.

U našoj Hrvatskoj, radnici i umirovljenici dobit će dio novostvorene vrijednosti koja im pripada, a to ćemo ostvariti reformom sustava poreza na dobit. Smanjit ćemo porez na dobit za poduzetnike koji isplaćuju veće plaće te uvesti porez na ekstraprofit za sektore koji su iskoristili inflaciju. Uvest ćemo i pravedniji sustav plaća u javnom sektoru kako bismo spriječili odlazak ljudi iz zemlje.

Ojačat ćemo i regulatorne agencije za suzbijanje kartela i osiguranje poštene konkurencije. Tako ćemo zaštititi naše građane od rasta cijena potaknutog pohlepom korporacija, što će dovesti do boljeg životnog standarda i većih plaća te mirovina.

Zaštitit ćemo naše radnike i njihova prava

Živimo u zemlji smanjenog sindikalnog djelovanja i nejasnih politika plaća. Naši radnici žive u nesigurnosti, suočeni s upotrebom fleksibilnih ugovora i privremenim poslovima. Tradicionalni radni modeli se mijenjaju alternativnim oblicima rada, a tu je i globalizacija koja mijenja način na koji poslodavci traže radnu snagu, često birajući jeftinije radnike iz drugih zemalja. Klasični modeli zaposlenja su u krizi jer poslodavci izbjegavaju zakonske obveze, što rezultira radom izvan tih okvira, uključujući i nezaštićeni rad kao što je platformski rad.

Osim što ćemo donijeti više novca u džepove naših radnica i radnika, zbog svega navedenog bolje ćemo štititi i njihova prava.

Naša vizija je dinamično i moderno gospodarstvo koje će dostići razvijene zapadnoeuropske standarde u plaćama, mirovinama i općem životnom standardu.

Stvorit ćemo pravedan sustav rada koji smanjuje nejednakosti, osigurava stabilnost na tržištu rada te rješava probleme rodne diskriminacije, posebno kod zapošljavanja žena. Također, osigurat ćemo pristojne plaće za sve radnike u javnom i privatnom sektoru te unaprijediti radne odnose i zaštititi prava radnika.

Smanjit ćemo nejednakosti i osigurati rast plaća

Kako bismo poboljšali uvjete rada, ravnomjerno ćemo raspodijeliti porezno i doprinosno opterećenje na sve vrste rada kako bismo smanjili nejednakosti i osigurali rast plaća. Također, ograničit ćemo upotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme, a potrebno je i bolje organizirati radno vrijeme kako bismo lakše uskladili poslovne i obiteljske obaveze.

Važno je pojednostaviti sustav plaća, promicati transparentnost u plaćama i jasno odrediti minimalne iznose povećanja za različite oblike rada. Povećat ćemo sudjelovanje radnika u odlučivanju kroz radnička vijeća i ojačati institucije nadzora nad provedbom zakona i propisa, poput Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i inspekcija rada.

Sve ove mjere imaju za cilj stvoriti pravednije, sigurnije i učinkovitije tržište rada koje će odgovarati potrebama suvremenog društva.

Investiranje u tehnologiju, stvaranje inovativnih klastera te jačanje institucija ključni su za poticanje poduzetništva, rast malih i srednjih poduzeća te integraciju u globalne lance vrijednosti, što će potaknuti rast produktivnosti i inovacija.

    © Socijaldemokratska partija Hrvatske