Pratite nas

POLITIKE

Mirovina od 750 eura

Povećat ćemo prosječnu mirovinu na više od 750 eura tijekom četverogodišnjeg mandata i osigurati našim umirovljenicima dostojanstven život na svim razinama.

Živimo u zemlji u kojoj je ugrožena ekonomska sigurnost umirovljenika. Rast mirovina nije ispratio rast cijena i plaća, a uz visoku stopu inflacije to predstavlja ključni problem za naše umirovljenike – koji danas žive pod stalnom prijetnjom siromaštva.

Povećat ćemo prosječnu mirovinu na više od 750 eura tijekom četverogodišnjeg mandata. To ćemo postići promjenom formule za usklađenje mirovina, uvođenjem trajnog dodatka i postupnim povećanjem mirovina.

Osigurat ćemo dostojanstven život umirovljenicima na svim razinama, podići njihov standard i ekonomsku sigurnost te smanjiti nejednakosti u društvu. Kroz značajno povećanje mirovina, osigurat ćemo stabilnost, financijsku i socijalnu održivost mirovinskog sustava, što će umirovljenicima omogućiti bezbrižan život.

Male mirovine nisu jedini gorući problem naših umirovljenika. Tu je i nedostatak mjesta u domovima, kao i nedostatak njegovatelja i medicinskih sestara. Obitelji s nižim prihodima ne mogu si priuštiti dom za starije članove svoje obitelji, financiranje domova je također nedovoljno, a upravljanje objektima suočeno je s nedostatkom kvalificiranog osoblja i ilegalnim radom. Institucionalna skrb za umirovljenike mora biti dostupna svakom umirovljeniku u Hrvatskoj, bez obzira na socijalno i ekonomsko podrijetlo ili mjesto stanovanja.

Osigurat ćemo osnovne životne potrebe i ukloniti financijske prepreke za smještaj umirovljenika u domove. Uspostavit ćemo optimalne mreže domova diljem zemlje, a povećanjem atraktivnosti profesija njegovatelja i medicinskih sestara te decentralizacijom sustava socijalne skrbi omogućit ćemo svim umirovljenicima – bez obzira na visinu njihove mirovine – pristup smještaju u domove za starije i nemoćne.